Malatya'da üretilen 5 bin ton balık başta AB üyesi ülkeler olmak üzere 11 ülkeye satılıyor. "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya yetiştirdiği alabalık ve somon balığıyla da adından söz ettiriyor. Bu yıl ilk kez üretilen ve bin ton verim alınan somon balığı Rusya'ya ihraç edildi. 4 bin ton alabalık işlenerek Almanya, Japonya, Danimarka, Polonya, Belçika, Romanya, Hollanda, İsrail, Gürcistan, Rusya ve Azerbaycan'a ihraç edildi.
Karakaya Baraj Gölü üzerinde kurulan tesislerde 2005 yılında 286 ton olan balık üretilirken, 2019 yılında 2 bin 500 tona 2020 yılında 5 bin 550 tona ulaştı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit Malatya'nın tarım ve hayvancılık sektörüyle ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli illerden biri olduğunu hatırlattı. Malatya'nın kuru kayısı üretiminde dünyada lider olduğuna değinen Macit, kentte kayısı dışında çeşitli tarımsal ürünlerin de yetiştirildiğini söyledi.
Kentte büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın dışında son 15 yılda tatlı su balıkçılığının büyük bir ivme kazandığını belirten Macit bu sektöre yönelen firma sayısının her yıl arttığını anlattı.
Kentte geçen yıl 2 bin 500 ton alabalık üretimi olduğuna değinen Macit sözlerine şöyle devam etti. "2020 yılında 3 bin ton kapasiteli 8 firma daha müracaat ederek balık üretimine başladı ve üretimimiz 5 bin 550 tona yükseldi. Biz Karakaya Baraj Gölü'nde alabalığın yanında somon üretimine de başladık. 1000 ton civarında somon üretimimiz var, bunun tamamı kilogramı 4-5 dolardan ihraç ediliyor."